Modeller av militära flygplan

Det finns modellflygplan som är baserade på allt från stora civila flygplan, som Airbus A380, till militära plan som Saab JAS 39 Gripen. Oavsett om du väljer ett helt färdigt plan, en byggsats eller bygger själv från grunden finns det en mängd olika militära flygplan att välja mellan.

Så se till att du inte använder tid på tråkiga saker, hyr in någon som gör flyttstädning Gävle för dig och du kan bygga ditt eget militära modellflygplan med turbinmotor. Eller kanske en modell som stannar på marken, men är identisk med förlagan ner till minsta detalj.

Några tips om hur du väljer modell

Det finns alltså ett stort olika militära plan att välja mellan. Om du är nybörjare, och vill ha ett plan som kan flyga, bör du sannolikt välja någon form av propellerplan från andra världskriget eller tidigare. Dessa är både lättare att bygga, enklare att styra, och mycket billigare än sofistikerade modeller med turbinmotorer och andra komplicerade system.

Kom ihåg att du kommer att landa ditt första modellflygplan på ett relativt okontrollerat sätt de första gångerna. Så oavsett vad du väljer bör du träna med lite billigare varianter först.

För entusiaster som har byggt några plan redan, och känner sig trygga på det grundläggande i förbindelse med att flyga modeller, kan mer avancerade versioner med jet- eller turbinmotor vara nästa steg. Speciellt när du skall bygga en modell av ett modernt jaktplan passar jet- eller turbinmotorer bra. Moderna turbinmotorer till modellflygplan är dyra, men de kan placeras på samma plats som på det riktiga planet. Det går naturligtvis att bygga liknande modeller med propeller, men det ser naturligtvis lite underligt ut på nära håll.

Några exempel på spännande modeller

Bland svenska militära flygplan är naturligtvis Saab JAS 39 Gripen ett bra modernt alternativ för den lite mer rutinerade flygaren eller modellbyggaren. På Flygvapenmuseumet finnes det en modell av JAS, tillsammans med modeller av många andra svenska plan. Lägg märke till att detta naturligtvis är en modell som inte är byggd för att flyga.

De lite större militära flygplanen kan vara lika intressanta som jakt- och attackflygplan. Modeller som Lockheed AC-130 eller Lockheed C-130 Hercules är imponerande stora fyrmotoriga flygplan, som också kan bli fina modeller. En fördel med dessa versionerna är att de har propellermotorer, som gör det möjligt att välja elektriska motorer om man vill.

Ett annat spännande alternativ är det amerikanska bombplanet B2 Spirit. Det är inte ett projekt för nybörjare, men det finns flera radiostyrda varianter av detta flygplanet. Med tanke på att motorerna är monterade i flygkroppen, och att själva planet i sig självt är designat som en stor instabil vinge, är det inte lätt att bygga en bra modell av B2 Spirit.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel