Radiostyrning

Om man ska kunna kontrollera sitt flygplan måste det kunna radiostyras. Det finns ett stort antal system för radiostyrning att välja mellan. I denna text kommer vi att förklara några av dessa begrepp.

Flera olika funktioner med mera

När man ska välja ett system för radiostyrning är det första man tittar på hur många olika funktioner man kan styra på sitt plan. Ofta brukar man här tala om hur många kanaler som kan användas i radiostyrningen. En radiostyrning kan ofta ha två eller flera kanaler som man kan styra planet med. Om man ska flyga är dock en enkel tvåkanals radiostyrning inte av intresse, eftersom att långt fler än två kanaler behövs för att planet ska kunna kontrolleras. Om man ska styra ett modellflyg behövs minst tre kanaler, gas, sidoroder och höjdroder. Det kan också vid ett senare tillfälle bli aktuellt med skevroder. Då kommer man upp till fyra kanaler. Detta är det vanligaste att ha när man flyger. Om man vill kunna styra flaps eller kanske till och med ett infällbart landningsställ måste man också då ha ytterligare kanaler. Vanligt hobbyflygande kan dock skötas mycket bra med fyra kanaler.

Ska man ha computer eller ej?

När man ska välja en radiostyrning är egentligen den största frågan om man ska satsa på en computersändare eller en enkel, vanlig modell. Om man bara är nybörjare eller flyger ibland för skojs skull finns en fördel med att ha en computerradio. Den främsta fördelen är att modellminnen finns. Med dessa minnen kan en flygare göra fininställningar som till exempel mittjusteringar och utslagsbegränsningar. Dessa kan sedan sparas i sändarens minne. Man kan sedan lätt med bara några knapptryckningar ändra i modellminnet. Man kan då alltså använda samma sändare till flera av sina plan.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel