Bilder med drönare

Det har blivit allt mer populärt att ta foton eller filmsekvenser med drönare, och numera är det lätt för vem som helst att få snygga inflygningsbilder som inledning exempelvis i ett youtubeklipp. Att med hjälp av en drönare få en överblick, ger ett proffsigt intryck och en känsla av en mer genomarbetad produktion. Andra vill helt enkelt se världen uppifrån, och det finns ibland behov av att kunna överblicka ett större område från ovan. Den som skapar marknadsföringsmaterial eller vill skicka nyhetsbrev, kan enkelt få ett proffsigt intryck med snygga flygbilder.

Vilka regler gäller egentligen?

Det är inte alltid helt klart vilka regler som gäller, och de flesta förstår nog att med oförsiktighet kan den personliga integriteten lätt inskränkas, om en drönare används för att fotografera på privata tomter. En drönare är en fjärrstyrd farkost vid vilken man alltså kan ansluta en kamera, både för stillbilder och rörliga bilder. Mäklare är en yrkesgrupp som har särskilt stor användning av drönare, då man gärna vill kunna erbjuda kunden en bra överblicksbild. När det kommer till vad som är tillåtet att flyga över och fotografera finns naturligtvis begränsningar som militära skyddsobjekt och andra offentliga byggnader med utmärkta förbudsskyltar. Allmänt gäller att man inte får inskränka på människors privatliv och i de fall en drönare betraktas som en övervakningskamera gäller särskilda regler och tillstånd. Eftersom reglerna hela tiden ändras är det enklast att besöka Transportstyrelsens hemsida för uppdaterade regler.

Tips för bra flygbilder

När man väl tagit reda på vilka regler och tillstånd som eventuellt gäller, är det bara att sätta igång med att planera för sina flygbilder. Ett av de viktigaste tipsen är att man innehar grundläggande kunskap om hur en digitalkamera fungerar och vet hur man får bilder i fokus. Det vanligaste vid fotografering med drönare är en fast bländare men det kan finnas anledning för den kunnige att experimentera med olika varianter, för att få önskat skärpedjup. Kvaliteten är sällan den bästa med bilder från drönare så ett bättre tillvägagångssätt är att fokusera på att välja bra motiv att fotografera. Med en drönare öppnar sig helt andra möjligheter än om man skulle haft kameran i handen, så det gäller att kunna tänka lite ”utanför boxen”. Helt unika motiv kan finnas inom räckhåll. Det lönar sig också att bli en bra drönarförare, innan man lägger för mycket tid på fotograferingen, och att man känner till alla funktioner som handen i sin egen fika.

Håll koll på vädret

När man flyger med drönare är det en bra idé att följa väderprognoserna noga, eftersom ett plötsligt väderomslag kan blir förödande för drönaren. Blåst och kraftig vind gör det också svårare att ta bra bilder, vilket kan skapa en hel del frustration för fotografen. Olika drönare har också olika känslighet när det kommer till kyla, fukt och duggregn.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel