Inledning till modellflygplan

Modellflygplan, eller RC-flyg som de också kallas, är en fritidssysselsättning som kan användas och utövas av egentligen vem som helst. Hobbyn handlar inte bara om flygning utan är tvärtom mycket mångsidig. Man skapar inom denna hobby också motorer, elektronik och en hel del annat som används i planen. Man kan i princip göra denna hobby hur komplicerad man vill, men för den skull behöver det inte vara svårt att utöva den.

Om man vill börja med modellflygplan är det allra lättast att leta upp sin närmaste modellflygplansklubb. Det kan då vara en bra idé att ta sig ut till deras flygfält under en kväll eller helg när vädret är bra. Där kan man titta på samt passa på att fråga lite mer om hobbyn. På klubbarna kan man dessutom ofta vara med i olika flygkurser samt byggkurser om man är intresserad av det. Om man väljer att inte besöka en klubb kan det vara lite svårare att komma igång.

När det gäller radiostyrda modellflygplan finns de i flera olika typer och varianter. Det finns till exempel segelflygplan med eller utan hjälpmotorer. Det finns också elektriska flygplan eller konstflygplan som kan göra flera imponerande konster i luften. Om man vill jaga hastighetsrekord kan man också flyga så kallade Pylonflyg.

Om man vill vara noggrann och gillar att bygga mycket kan en passade gren vara de så kallade skalaflygen. Den som däremot drömmer om att köra jaktflyg bör snarare rikta in sig på combatflygning. Här används ofta replikor från andra världskriget med mera. Om man är nybörjare bör man inte börja med de allra våldsammaste modellerna. Det finns flera bra och lugna nybörjarmodeller. Om man vill vara på den säkra sidan bör man som nybörjare starta med en högvingad modell som har stor v-form. En så kallad Lajban kan vara bra som nybörjarmodell. Om man gillar seglarmodeller kan också dessa vara lämpliga att börja med. Oavsett vilken plantyp man väljer måste man dock räkna med att träningen tar flera månader innan man kan känna sig säker i luften.

Att bygga plan

Ofta är själva byggandet av modellplanen en mycket särskild del av hobbyn. På marknaden finns ett mycket stort överflöd av olika byggsatser och det är bara att välja en modell efter hur mycket erfarenhet man har. Det finns dock också plan som nästan är helt byggda, där endast radio och motor behöver monteras, och man endast är intresserad av att flyga. Dock väljer de flesta att bygga sina modeller själva, antingen från byggsatser eller från ritningar. Dessa finns i flera olika svårighetsgrader, men överlag är nybörjarmodeller relativt lättbyggda. Själva arbetet kan dock damma och lim samt färg kan kladda. Därför behövs en lämplig lokal att jobba i. Om man har en klubb i sin närhet finns där ofta lokaler särskilt avsedda för byggandet.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel