Nybörjare – Att tänka på!

Det kan ju vara så att man kanske har ett stort intresse av modellflyg, men har aldrig provat på att flyga ett sådant. Finns det möjligheten att kunna testflyga ett flygplan för att se om det är något som man gillar eller inte. Oftast börjar man med att flyga ett så kallat ”dubbel-kommando” som innebär att det finns två R/C sändare inkopplade. Flygläraren ser till att planet kommer upp på en perfekt och säker höjd, för att sedan överlämna kontrollen till den som är nybörjare. Detta för att ta ett flyg från Stockholm till Skellefteå om modellplanet skulle hamna på villovägar.

Läraren kan om det krävs ta över hela kontrollen och kan på så vis förhindra en krasch. Detta gör att nybörjarna får en inblick hur roligt det är att kunna ha kontroll över ett litet flygplan stående på marken med enbart en sändare som hjälp. Känslan är superhäftig att kunna manövrera ett modellflyg med enbart några spakrörelser. Det är en utmaning att styra ett plan uppe i luften och ser betydligt enklare ut än vad det egentligen är. Eftersom det är mycket att tänka på som till exempel kastvindar och väderlek.

Att tänka på

Det finns några saker som en nybörjare bör tänka på innan det är dags att flyga. Bland annat bör man skaffa sig så mycket informations som möjligt om modellflygplan och hur man ska flyga dem. Dels går det att kontakta någon lokal modellflygklubb, sedan är det bara att söka information på nätet eller på biblioteket. Se även till att besöka någon tävling eller träff för att uppleva flygningen på nära håll.

Lektioner

Ta gärna några lektioner i en flygsimulator, som kommer ge nybörjaren en känsla av hur det är att flyga ett plan på egen hand. Det finns vissa klubbar som har egna simulatorprogram i en dator och man kanske har möjligheten att kunna få testflyga där först.

Flygmodell

Den första flygmodellen bör inte vara allt för dyr, utan satsa på en enklare modell till man har kommit in i och fått känsla för flygandet. Ett X-Twin plan är perfekt att börja med och kostar cirka 300 kronor och är i praktiken nästan omöjligt att förstöra. Visserligen har sändaren två kanaler, höger och vänster, samt en gas, men det räcker gott att väl för att träna grunderna. Fördelen är att alla från sex år och uppåt kan flyga denna typ av modell och då även inomhus i en gymnastiksal eller hemma i trädgården.

Börja

När det är dags att börja flyga med sitt flygplan kan man antigen börja med ett dubbel-kommando, om nybörjaren har möjlighet till det. Annars gäller det att se till att stå på en öppen yta och det gäller att räkna med att flygmodellen kommer krascha ett antal gånger innan man har full kontroll över den. Sedan är det träning och åter träning som gäller för att kunna kosta på sig dyrare flygplansmodell.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel