Radioflyg

Det finns flera radioflygmodeller som just styrs med ett radiosystem. Här använder sig piloten eller flygaren av en slags radiosändare som sedan skickar en signal till planets mottagare. Planets mottagare skickar sedan i sin tur mindre strömpulser till ett servo. Dessa mekanismer som drivs av en elmotor, får sedan planet att svänga, stiga eller sjunka. Det har under de senaste åren tagits fram flera lättviktiga flygplan som inte har några servon alls. Dessa har istället två eller fler motorer och det är där motorns hastighet som bestämmer hur planet ska flyga. Man kan dock inte göra någon mer avancerad flygning med dessa varianter.

Precis som linflyg var radioflyg länge mestadels inriktat på modeller som hade förbränningsmotorer som drevs av bensin eller metanol. Tack vare att batterierna har utvecklats ännu mer har det i dag blivit vanligt att använda sig av elmotorer.

En annan sak som också är relativt nytt är de enklare samt mindre profilmodellplan. Dessa består ofta av till exempel depron. Detta är ett mycket tunt skumplatsmaterial, ofta 3-6 millimeter tjockt. Detta material är ofta framtaget för isolering i väggar eller golv. Planen ser ofta inte alls speciellt verklighetstrogna ut men själva flygningen är ofta mycket bra. Planen är dessutom mycket billigare än de skalamodeller som just ska efterlikna fullskaliga flygplan. Om man verkligen är intresserad av att bygga bra plan i depron går det att göra bra skalkonstruktioner och dessa blir dessutom mycket lättare i vikt än vad balsabyggen. Man kan i dag se att just depronflygplan växer mycket fort inom modellflygplan och detta framförallt för att det är lätt att bygga med. Det är dessutom förhållandevis billigt jämfört med många andra material som ofta används för att bygga modellplan. För en nybörjare kan det också vara bra att ha ett plan som är lätt att laga. Depron är ett sådant material som lätt kan repareras och därför bör det väljas framför balsa.

I dag finns det flera typer av radiostyrda fordon. Helikoptrar bli allt vanligare och dessutom finns det fina segelflygplan. Dessa kan startas på flera sätt. Ett gummirep, en vinsch eller bogsering av ett radiostyrt motorplan är alla metoder som kan användas. Om man har ett lättare segelflygplan kan man också starta det genom att kasta det för hand.

Många segelflygplan av denna typ har också en inbyggd elmotor i sin nos, och dessa kan skaffa den nödvändiga höjden själva. Propellerns blad fälls sedan bakåt för att minska luftmotståndet.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel