Förbund och plattformar för dig som är intresserad av modellflygplan

Om du är intresserad av modellflygplan har du säkert hört talas om både Svenska Flygsportsförbundet, Sveriges Modellflygförbund och Svenskt Modellflyg. Men, för er som inte är lika insatta kommer mer information om båda förbunden och plattformen Svenskt Modellflyg. Det finns en rad olika möjligheter för den som är aktiv i exempelvis Sveriges Modellflygarförbund, dels kan du få ta del av nyheter som det här innan det når allmänheten, dels så får du träffa andra som är lika intresserade av modellflygplan som du. Om du är nyfiken på att prova på att flyga modellflygplan går det bra att kontakta din närmaste förening.

Svenska Flygsportsförbundet och Sveriges Modellflygförbund

Specialförbundet inom Riksidrottsförbundet för flygsport går under namnet Svenska Flygsportsförbundet. Förbundet bildades 1966 och har sitt kansli i Stockholm. Om man vill ta en paus ifrån sitt modellflygplan kan en miljöbil från 2018 fungera utmärkt som substitut. Det är dessutom ett smart färdmedel att använda om man ska till kansliet i Stockholm. Att flygsport och modellflygplan är en del av ett specialförbund inom Riksidrottsförbundet speciellt. Utöver det är förbundet ännu mer unikt genom att deras organisation är uppdelad i åtta olika grenar, varav modellflyg är en av dem. Andra grenar är bland annat ballongflyg och fallskärm. Varför det är så beror på att alla föreningar har med upplevelser att göra och därför kan de samlas under ett förbund, trots att de sysslar med så olika saker.

Sveriges Modellflygförbund

Sveriges Modellflygförbund (SMFF) har som huvudsakligt syfte att stödja föreningar som arrangerar evenemang kopplade till modellflyg på olika sätt. SMFF är en del av Riksidrottens specialförbund för flygsport och som nämnt ovan en del av Svenska Flygsportsförbundet.

En av de många föreningar som är medlemmar i SMFF är MFK Jupiter. MFK Jupiter är en modellflygplansklubb som har varit aktiv sedan 1954 och det finns ännu äldre klubbar än den. De flesta klubbar är utöver det nationella förbundet också involverade i andra lokala förbund så som Västra Götalands Flygsportsförbund. I Sverige finns det sammanlagt 365 stycken olika flygsportsföreningar och 55 stycken av dessa är medlemmar i Västra Götalands Flygsportsförbund. Men, föreningarna har det inte alltid så lätt, dels konkurrerar de med större flygplan och dels med fåglar om luftutrymmet. Dessutom måste de hålla koll på Luftfartsverkets alla restriktioner, både permanenta och tillfälliga. Modellflygplan förknippas inte med skador så som fotboll kanske gör, men i vissa enstaka fall kan det gå riktigt illa.

Svenskt Modellflyg

Det här är en plattform perfekt för dig som är intresserad av modellflyg. Här finns det kontaktuppgifter till föreningar, möjlighet att läsa på om regler av olika slag, bland annat de från Luftfartsverket nämnt ovan samt möjligheten att chatta med likasinnade. På så vis är det enkelt att få kontakt med andra som är intresserade av samma sak eller om du bara är nyfiken på ämnet och vill lära dig mer.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel