Nya flugan är drönare

Inom modellflygning har det hänt en del på senare år. Att flyga drönare har blivit mer och mer populärt, och en drönare behöver inte kosta många hundralappar heller. I takt med att drönarna har blivit uppmärksammade och fått ökat intresse så har även behovet av att få tävla med sin flygande farkost gjort sig gällande.

Drönare som sport finns numera, och i USA har Drone Racing League uppmärksammats väldigt med TV-sändning av ligan. Här susar drönarna fram i otroliga hastigheter, snabbare acceleration än en formel 1-bil, och det har blivit en publikvänlig sport. Som publik kan man även välja om man vill ”åka med” en drönare under racet och ”se” vad drönaren ser. Detta genomförs via VR-teknik med VR-glasögon, och föraren, eller drönarpiloten, får en first person view genom glasögonen som ger en rejäl adrenalinkick. Hos Drone Sweden kan man följa svenska tävlingar och nyheter inom drönarvärlden.

För att tävla med drönare här hemma i Sverige måste man ha tävlingslicens från Svenska Modellflygförbundet, så ta kontakt med dem om du vill tävla.

Det sägs att drönare är framtiden, så varför inte hoppa på denna trend? Småbarn är inget hinder, det finns barnvagnar för alla tillfällen så att låta barnen växa upp med en aktiv hobby och massor av frisk luft är bara en välgärning. Att flyga drönare är för alla, både ung och gammal, så att en drönare kan bli en bro mellan generationerna. En mor- eller farförälder kan utöva detta med sina barnbarn, och efter att man har flugit några gånger för nöjes skull kan det vara roligt att ta med familjen på en riktig tävling, som åskådare, och se proffsen flyga.

Det är inte bara inom sport som drönaren används, den har många olika användningsområden eftersom man kan ta foto eller spela in film med den också. En drönare har nästan obegränsat användningsområde för både fritid och arbete, civilt bruk eller hos militär och polis.

Den första februari 2018 kom det nya regler för att flyga med drönare. Det som gäller nu är att man även som privatperson är skyldig att följa lagar och regler, annars riskerar man böter eller fängelse. Samtidigt har det blivit lättare för den enskilde privatpersonen att utöva sin hobby utan tillstånd, om man väljer en drönare som väger under sju kilo, inte flyger högre än 120 meter eller snabbare än 90 km/h och har den inom synhåll hela tiden. Vidare måste drönaren vara försäkrad, och ska den flyga nattetid måste den ha belysning och radioutrustningen måste vara CE-märkt samt att endast tillåtna frekvenser får användas. Det behövs heller inte något tillstånd för inomhusflygning längre. Vad man måste hålla reda på är geografin, så man vet var man får flyga och var det är förbjudet. Innan man ens tar upp sin drönare i luften bör man kika in hos Transportstyrelsen för att se vilka regler man har att rätta sig efter.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel