Friflyg

Ur den allra ursprungligaste typen av modellflygplan utvecklades modernt friflyg. Dessa plan har ingen styrning alls utan de flyger helt fritt. Begreppet friflyg täcker i dag in allt från enkla pappers- och balsaplan för nybörjare till VM-skepp skapade av high-tech material, med datoriserad programstyrning samt enormt hög prestanda.

När man tävlar i friflyg är det inte flygkonster med mera som räknas eftersom att ingen styrmekanism finns. Målet är att planet, helt utan inverkan från piloten, ska flyga så länge som planet kan. Man kan i de olika klasserna använda sig av olika metoder för att få upp planet i luften, så att planet sedan kan glidflyga.

Om man vill bli bra och lyckas gott med sitt glidflygande finns det en hel del saker man bör tänka på. För det första måste man som tävlande kunna trimma sitt plan så att det verkligen flyger så bra som möjligt, samt så att det också fungerar bra som tävlingsredskap.

Dessutom är det som så att många väljer att bygga egna modeller. Då måste man kunna konstruera och bygga dem på ett bra sätt som lämpar sig för tävling om man vill tävla. Det gäller att använda rätt material som till exempel kolfiber, lätta trämaterial, kevlar samt annan mycket finmekanisk utrustning. Då kan man bygga en bra modell. Det finns också speciella regler som kan användas för att modellens prestanda ska begränsas. Det kan till exempel handla om att vikt och bäryta inte får överstiga eller understiga vissa gränser. Ofta är modellplanen inom friflyg tillverkade så att de har mellan 2-2,5 meter mellan dess vingspetsar. De väger ofta strax under ett halvt kilo. Om man inte vill bygga sitt plan själv kan man också köpa helt färdiga modeller och tävla med dessa.

Om man vill bli riktigt duktig måste man dessutom kunna bedöma det aktuella vädret som planet ska flyga i. Detta är ofta det som avgör vilket plan som flyger bäst. Man måste träna detta enormt mycket, och man kan aldrig bli fullärd. Det gäller också att ha bra kondition för att orka. När man ska hålla på med friflyg kan man behöva gå mer än 35 kilometer varje dag för att uppnå bästa möjliga tävlingsresultat. Även en relativt lätt sport som friflyg kräver alltså en hel del av sin utövare.


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel