Modellflygplan

När man som litet barn vänder huvudet mot himlen och ser hur fåglarna flyger kors och tvärs över himlavalvet så smyger sig önskan och tanken på, ”Tänk om jag också kunde flyga en dag…”.

Enda sedan människan dök upp på jordens rund har hon haft en längtan att göra sig fri från jordens dragningskraft och sväva ut i det blå. För många, inklusive mig själv, blev ett första steg mot uppfyllelsen av denna dröm ett modellflygplan.

Jag kommer ihåg en billig modell som min mamma och pappa köpte till mig. Flygplanskroppen var av blå plast. Vingarna var av ett styrofoamliknande material och gick mycket lätt sönder. Glädjen av att lyckas knåpa ihop de olika delarna och för första gången kasta upp planet mot luften och spänt följa hur vinden tar tag i planet och för det fint framåt i en liten loop var ren lycka.

Sedan dessa tidiga modeller och försök så har marknaden för modellplan utvecklats en hel del.

Modeller i balsaträ och olika kompositmaterial och metaller finns nu lätt tillgängliga på många olika platser. Det finns modellplan med motor och plan utan motorer. Det Man kan läsa på genom att besöka olika intresseföreningars webbsidor som till exempel Sveriges modellflygförbund och andra.

Varför inte köpa en modell som en present till ett lyckligt barn eller en ungdom? När studenten har tagits och föräldrar och vänner står där vid utrusningen med varsin Studentskylt och väntar på sin telning så är väl ett modellplan en mycket passande studentgåva? Planet symboliserar de högt flygande drömmarna och krumbukter som studenten nu när och snart kommer att påbörja. Känslan av att sitta och knåpa ihop sin egen lilla modell och måla den och klistra på etiketter och sedan få se hur den flyger är svår att slå.

Idag är det många som anser att barn och ungdomar sitter ned alltför länge och allt för mycket framför skärmar av olika slag. De flesta är också överens om att det är nyttigt för barn att öva sin finmotorik med att jobba med olika små projekt av olika slag. Där har modellbyggandet en viktig roll att utöva. Det är inte speciellt dyrt att börja bygga modellflygplan. Instegsmodeller är billiga. Allt eftersom intresset, åldern och plånboken ökar och växer kan man hitta mer och mer avancerade, och realistiska modeller. Det finns exakta kopior av riktiga flygplanstyper.

Ju mer man håller på ju mer lär man sig och ju mer brukar intresset växa. Kanske den unge pojken eller flickan rent av väcker en dröm om att bli pilot en vacker dag? Oavsett hur det går med yrkeskarriären så är modellflyg en härlig sysselsättning. Hjälp de unga att lära sig att med egna ögon se hur man kan få drömmar att lyfta och flyga med hjälp av modellplan!


william

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel